Lees dit blog en ik beloof je dat over een paar minuten anders denkt over HSP.  Als je nu nog denkt HSP… oh jee…! Dan zit je straks tenminste op HSP is best oké en hoogstwaarschijnlijk op HSP is een pré. En dan begint de lol pas echt. Ja, dat klopt… lol met HSP.

HSP…… oh jee!

Voel je ook zo veel?

Raak je overspoelt?

Snapt je familie je niet?

Ben je heel erg slim maar lijk je nooit echt optimaal te functioneren?

Baal je van je hoog sensitiviteit?

Voel je je heel alleen met dit probleem?

Lees alsjeblieft verder, ik beloof je dat je snel heel anders denkt over je hoog gevoeligheid. De oplossing ligt op een paar minuten afstand.

HSP betekent Hoog Sensitief Persoon (al gebruik ik het inmiddels veel als term om de toestand te duiden: ik heb HSP.) Je bent dus hoog gevoelig. Hoog gevoeligheid betekent dat je heel veel voelt. Van jezelf, van een ander, van de omgeving. Je neemt veel indrukken op en daar weet je niet altijd raadt mee. Het voelt vaak fijner om je op te sluiten in een eenzaam holletje dan om de wereld in te gaan en alle mogelijkheden volop te omarmen. Dat zou nog meer indrukken betekenen en je vind het vaak al moeilijk genoeg om te functioneren.  Laat mij je vertellen dat alles wat je wenst wel degelijk binnen de mogelijkheden ligt. Daarnaast kan ik je nog wat mooie nieuwe mogelijkheden aanreiken die je leven nog veel fijner kunnen maken. Het is ook voor jou weggelegd om een fijn, interessant, rijk en veelzijdig leven te leiden. Met jezelf, in relatie, op het werk, sociaal…. Het kan allemaal leuker, makkelijker  en buitengewoner dan je nu voor mogelijk houdt.

Want buitengewoon ben je als je HSP bent. Niet zo heel buitengewoon want maar liefst 15 – 20% van de bevolking heeft hier “last” van. Dat vind je misschien moeilijk te geloven want je voelt je al een poosje onbegrepen en alleen. Je ouders zijn het niet, je broers en zussen hebben er nog nooit van gehoord, op school kreeg je er geen uitleg over, je vriendjes en vriendinnetjes leken wel normaal te functioneren en op je werk doe je je best om mee te komen op de gebruikelijke wijze namelijk werken vanuit mentale kracht en met je verstand als leidraad. Je lijdt misschien geen heel ongelukkig leven want je bent waarschijnlijk slim genoeg om je in de normale wereld te handhaven maar optimaal is het bij lange na niet. Oh jeee….

Zelf opgegroeid in deze omstandigheden weet ik waar ik over praat. Ik hield me staande in een wereld die anders functioneerde dan ikzelf. Dat resulteerde in het veelvuldig terechtkomen in de klassieke HSP pose; De Geknakte Twijg. (De geknakte twijg laat het kopje hangen, kan het leven niet aan, moet voortdurend overal van bijtrekken, kan amper functioneren laat staan dat er van genieten enige sprake is)

Ik overdrijf hier een beetje want ik heb echt ene gelukkig leven geleid maar toch…. Het had zoveel beter gekund. Na een leven met ene hoop gestruikeld (lees mijn verhaal hier)  ontwikkelde ik steeds meer inzicht in HSP.  Ik leerde mijn energie beter bewaken, de input interpreteren en ordenen, ik ontdekte hoe ik mezelf kon beschermen tegen ongewenste input. Stukje bij beetje schoof ik door naar HSP is best ok! Het was behapbaar geworden. Een hele opluchting.

Ik zette de zoektocht voort en ontdekte een hoop nieuwe dingen over mezelf;

Hoe om te gaan met HSP en hoe het in te zetten.

Mijn eigen perfecte levensritme

Wat HSP echt betekent

Dat HSP enorme kansen biedt

Zo leerde ik dat ik eigenlijk een paar extra zintuigen tot mijn beschikking heb om mijzelf en mijn omgeving mee te kunnen analyseren. Op het moment dat ik deze zintuigen leerde besturen gingen ze voor me werken. Langzamerhand werd mijn leven leuker en leuker. HSP was heel erg ok!

Voor het eerst in mijn leven was ik oprecht aan het genieten. Toch bleef het kriebelen. Ik ben nooit het type geweest dat genoegen nam met ok. Kom op zeg! Misschien kon het nog wel een stukje beter. Ik had er inmiddels lol in gekregen om tijd te maken voor mijn HSP. Ik was het aan het trainen en aan het ontwikkelen.  Daar heb ik me een paar jaar vol overgave in gestort. Werkend als coach kon ik het leerde direct delen met mijn klanten. Ik zag bij hen allemaal het kwartje vallen. Ik kreeg directe feedback van ze en ook zij gingen vol overgave met de nieuwe materie aan de slag. Heel veel van mijn Burn Out klanten bleken zelf HSP te zijn, wat een directe oorzaak voor de Burn Out was. De nieuwe inzichten leverde ze direct veel op, ik kon hen immers de korte route geven die ik zelf met veel moeite had weten te vinden. De resultaten waren overweldigend. Ik noem er hier een paar:

  • Meer plezier in het leven
  • Meer zelfvertrouwen
  • Meer stabiliteit

Iedereen zag de verbeteringen  in het privé leven, op het werk, in sociale situaties, in relaties. Al die voormalig geknakte twijgjes werden ineens uitmuntend functionerende mensen die sterker dan ooit tevoren nu hun omgeving gingen dragen. Alles om hen heen begon mee te liften op de nieuw aangeboorde talenten. Zonder uitzondering kwamen ze allemaal uit op dezelfde eindconclusie:

HSP is een pré!!!

Mijn persoonlijke visie op HSP is de afgelopen jaren 180 graden gedraaid. Ik wil zelfs zover gaan dat ik denk dat HSP het nieuwe normaal van de toekomst wordt. HSP is gewoon de volgende stap in de evolutie van e mens. We krijgen er extra zintuigen bij, onze gevoeligheid en ons verstand gaan samenwerken, en dat gaat hele bijzondere mogelijkheden bieden.

Op het moment dat we onze gevoeligheid gaan omarmen breekt er een wereld aan nieuwe mogelijkheden open. HSP heeft een bijzondere informatieve kant. Daarnaast kan je ook je output besturen dankzij je HSP. Leer hoe dat werkt en je hebt goud in handen. Het zal niet langdurend voordat je staat als een huis in al je gevoeligheid en trots en blijdschap de overhand nemen. Gegarandeerd.

Het is mijn grootste geluk en plezier dat ik alle verzamelde kennis nu op een beknopte en handzame manier door kan geven. Dit dankzij mijn coachees die met mij mee pionierden en mij van onschatbare feedback hebben voorzien.

Ik kan je laten zien hoe je leven een heel nieuwe wending neemt in minder dan 3 maanden. Ik zie dat keer op keer gebeuren. HSP zijn is heel waardevol. Voor jezelf in de eerste plaats. Vervolgens ga jij, voormalig geknakte twijg, zo krachtig worden dat je je hele omgeving hierin meeneemt. Let maar eens op.

Ik laat je heel graag zien hoe dat werkt.