Hooggevoeligheid

Zoals de een slimmer is dan de ander, zijn sommige mensen ook gevoeliger dan de ander. Mensen die zeer gevoelig zijn voor alles wat er om hen heen gebeurd, worden ook wel hoogsensitief genoemd (HSP) maar hoe ga je hier nou mee om in een wereld waarin je vooral afgeleerd hebt hoe je met emoties en gevoel om kunt gaan?

Een zeer gevoelig persoon (HSP) zijn is een volkomen normaal ‘ding’ om te zijn – ongeveer 20 procent van de bevolking heeft deze eigenschap. Omdat hooggevoeligheid echter niet extreem vaak voorkomt, wordt het vaak verkeerd begrepen. Veel mensen verwarren hooggevoeligheid met introversie, omdat HSP’s en introverten soortgelijke behoeften hebben. Inderdaad, veel introverte mensen zijn ook HSP’s, maar je kunt ook een zeer gevoelige extraverte persoon zijn.


Hooggevoeligheid kenmerken;

  • Je schrikt makkelijk en kan hier heftig op reageren wanneer dat gebeurt
  • Je hebt een sterke behoefte om alleen te zijn en moet echt je best doen om het ergens naar je zin te hebben waar het heel druk is.
  • Wanneer je hoort of leest over dierenleed of andere ‘treurige’ gebeurtenissen grijpt dit je zo aan dat je hier nog lang over nadenkt en het een hevige droevige emotie bij je oproept.
  • Bovenstaand geldt eveneens voor mooie dingen die je ziet of hoort. Kijken naar kunst, in de natuur zijn, of gewoon opmerken hoe zonlicht een object raakt, kan jou ook diep raken.
  • Je bent gevoelig voor deadlines en tijdsdruk. Je voelt je erg van je stuk gebracht wanneer je te veel te doen hebt en niet genoeg tijd hebt om het te doen. Je haat het om dingen snel te moeten doen, zonder genoeg tijd om je gedachten te verwerken.
  • Je bent altijd op zoek naar betekenis, of het nu via je relaties, religieuze overtuigingen of wereldbeeld is. Je bent niet tevreden met een oppervlakkig leven. Integendeel, je hebt een sterk verlangen om doelgericht te leven en deel te voelen van een groter geheel.

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het inzetten van je hooggevoeligheid? Of wil je juist leren om ermee om te gaan? Dan kan het je enorm helpen om samen te werken met een coach zoals Caroline. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van hooggevoeligheid en weet als geen ander hoe het tegen je- maar ook zeker voor je kan werken.